top of page

Wyniki

Streszczenie

W ramach projektu "Opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiązania biotechnologiczne i nową metodę przechowywania" realizowanego w terminie od 01.06.2020 do 31.05.2022, osiągnięto zaƂoĆŒone rezultaty dotyczące opracowania innowacyjnych, ekologicznych biopreparatów do zaprawiania sadzeniaków oraz przygotowania prototypu komory przechowalniczej.

Opracowano 3 biopreparaty, w tym jeden roƛlinny i dwa mikrobiologiczne. Biopreparat roƛlinny to wodny ekstrakt z czosnku, który po zastosowaniu w postaci kąpieli, skutecznie hamuje rozwój siedmiu fitopatogenów odpowiedzialnych za choroby sadzeniaka podczas przechowywania (m.in. Fusarium oxysporum, Alternaria solani i Rhizoctonia solani). Biopreparaty mikrobiologiczne to pƂyny po hodowli wyselekcjonowanych szczepów bakterii fermentacji mlekowej – Lactiplantibacillus plantarum i droĆŒdĆŒy Metschnikowia pulcherrima o wysokiej aktywnoƛci przeciwdrobnoustrojowej. Hodowlę prowadzono wykorzystując surowiec odpadowy – kwaƛną serwatkę, którą suplementowano zoptymalizowaną mieszanką niezbędnych do wzrostu skƂadników. Uzyskane biopreparaty mikrobiologiczne efektywne hamują poraĆŒenie fitopatogenami w testach modelowych jak równieĆŒ in situ na sadzeniakach oraz wykazują aktywnoƛć cyto- i genotoksyczną wobec linii komórkowej owadów Spodoptera frugiperda (Sf-9) w badaniach in vitro. Preparaty te mogą być wykorzystane w zamian za stosowane obecnie fungicydy i insektycydy, które charakteryzują się sƂabą biodegrado-walnoƛcią i wprowadzone do gleby zaburzają jej ukƂad mikrobiocenozy. Nowe ekologiczne preparaty w peƂni scharakteryzowane pod względem biologicznym, chemicznym a takĆŒe bioaktywnoƛci przyczynią się do przywrócenia równowagi biologicznej i ochrony ƛrodowiska naturalnego.

Kolejnym rezultatem projektu jest prototyp komory przechowalniczej umoĆŒliwiającej zaprawianie ziemniaków otrzymanymi biopreparatami a następnie ich przechowywanie w najlepszych warunków hydrotermicznych zapewniających zachowanie wysokiej jakoƛci sadzeniaków. Jest to rozwiązanie zmniejszające skutki zmian klimatycznych (podwyĆŒszenie temperatury w sezonach jesiennym i zimowym), które przyczyniają się do rozwoju chorób i powodują straty gospodarcze w uprawie ziemniaka.

W projekcie dodatkowo zidentyfikowano biomarkery wczesnego poraĆŒenia sadzeniaków fitopatogenami, w postaci wybranych lotnych związków organicznych (VOC) wytwarzanych przez patogeny na zainfekowanych bulwach ziemniaków. Stanowią one podstawę do wczesnego wykrywania poraĆŒenia ziemniaków w czasie ich przechowywania.

W badaniach wazonowych a następnie polowych potwierdzono skutecznoƛć opracowanej metody zaprawiania ziemniaków nowymi preparatami oraz przechowywania w odpowiednich warunkach mikroklimatycznych. Nowe rozwiązania hamowaƂy rozwój fitopatogenów, wpƂynęƂy efektywnie na rozwój systemu korzeniowego, w konsekwencji rozwój roƛlin i zwiększone plony.

Wyniki badaƄ opublikowano dotychczas w 2 artykuƂach w czasopiƛmie Molecules  (IF=4,4), 2 artykuƂy są w trakcie recenzji a kolejne w przygotowaniu. Preparaty mikrobiologiczne do zaprawiania ziemniaków  zgƂoszono w postaci know-how do Centrum Transferu Technologii PƁ w celu zainteresowania polskich producentów preparatów dla rolnictwa wprowadzeniem na rynek opracowanego rozwiązania. Wyniki badaƄ byƂy prezentowane na konferencjach krajowych (4) i zagranicznych (2). W czasie trwania projektu odbyƂy się 2 seminaria, na których zaprezentowano wyniki badaƄ.

 

Rezultaty projektu

  1. Opracowano metodę zaprawiania ziemniaków sadzeniaków nowymi biopreparatami oraz przechowywania ziemniaków w celu ochrony przed fitopatogenami. Nowe produkty oraz opracowana metoda uƂatwiają uprawę ziemniaka, co udowodniono w badaniach szklarniowych i polowych. Otrzymane produkty i rozwiązania dostarczają  rolnikom rozwiązaƄ, przyjaznych ƛrodowisku, potrzebnych do wyprodukowania bezpiecznych plonów, szczególnie w warunkach upraw ekologicznych.

  2. Opracowano 2 biopreparaty mikrobiologiczne w oparciu o bakterie fermentacji mlekowej szczep Lactiplantibacillus plantarum KB2 LAB 03 oraz droĆŒdĆŒe szczep Metschnikowia pulcherrima TK1. Preparaty mikrobiologiczne do zaprawiania ziemniaków zgƂoszono w postaci 2 know-how do Centrum Transferu Technologii PƁ w celu zainteresowania polskich producentów preparatów dla rolnictwa wprowadzeniem na rynek opracowanego rozwiązania.

  3. Opracowano skƂad poĆŒywki do hodowli wybranych szczepów na bazie serwatki suplementowanej skƂadnikami: ekstrakt droĆŒdĆŒowy (8 g/L), pepton K (14 g/L);  cytrynian amonu (2 g/L); K2HPO4 (2 g/L), NaCH3COO (5 g/L), MgSO4 x 7 H20 (0,2 g/L) oraz MgSO4 x 4 H20 (0,05 g/L) dla L. plantarum KB2 LAB 03 oraz w ekstrakt droĆŒdĆŒowy (1,25 g/L); pepton (2,5 g/L); D-glukoza (10 g/L) dla M. pulcherrima TK1. Okreƛlono optymalne czasy hodowli szczepów odpowiednio 24 i 30 godzin. SkƂad poĆŒywki jest podstawą dokonanego zgƂoszenia patentowego.

  4. Scharakteryzowano uzyskane biopreparaty mikrobiologiczne pod względem aktywnoƛci wobec fitopatogenów ziemniaka: Alternaria alternata; Alternaria tenuissima, Fusarium sambucinum, Rhizoctonia solani, Colletotrichum coccodes, Phoma exigua, Streptomyces scabiei, Fusarium oxysporum, Alternaria solani, Pectobacterium carotovorum oraz komórek larw owadów Spodoptera frugiperda (sówka jesienna). Okreƛlono metodę aplikacji biopreparatów: pƂyn pohodowlany, aplikacja jednokrotna w postaci kąpieli.

  5. Opracowano metodę przygotowania preparatu roƛlinnego na bazie ekstraktu wodnego z czosnku, który moĆŒe być przygotowany przez rolnika w warunkach polowych, aplikowany na ziemniaki w postaci kąpieli. Scharakteryzowano ekstrakt z czosnku pod względem aktywnoƛci wobec fitopatogenów ziemniaka oraz komórek larw owadów Spodoptera frugiperda.

  6. Zaprojektowano i przygotowano prototyp komory przechowalniczej pozwalający na monitoring i utrzymanie parametrów mikroklimatycznych w czasie przechowywania ziemniaków sadzeniaków. Prototyp (obecnie do przechowywania 1000 kg ziemniaków) moĆŒe być rozbudowany do większej skali.

  7. Wyniki badaƄ opublikowano w 2 artykuƂach naukowych w czasopismach z bazy JCR oraz zaprezentowano na 6 konferencjach krajowych  zagranicznych. Kolejne artykuƂy są w recenzji oraz w przygotowaniu. Przygotowano 2 zgƂoszenia patentowe krajowe oraz know-how.

  8. W czasie trwania projektu odbyƂy się 2 seminaria, na których zaprezentowano wyniki badaƄ (26.04.2021 oraz 29.06.2022).

  9. Nawiązano wspóƂpracę między partnerami projektu, wynikiem czego jest zƂoĆŒenie 2 kolejnych wniosków w ramach DziaƂania „WspóƂpraca” objętego PROW 2014-2020.

bottom of page