
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiÄ zania biotechnologiczne i nowÄ metodÄ przechowywania, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Planowane wyniki operacji: opracowanie metody organizacji przygotowania ziemniaka sadzeniaka i nastÄpnie jego przechowywania w celu zahamowania rozwoju fitopatogenów odpowiedzialnych za choroby ziemniaka.

Wyniki
Streszczenie
W ramach projektu "Opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiÄ zania biotechnologiczne i nowÄ metodÄ przechowywania" realizowanego w terminie od 01.06.2020 do 31.05.2022, osiÄ gniÄto zaĆoĆŒone rezultaty dotyczÄ ce opracowania innowacyjnych, ekologicznych biopreparatów do zaprawiania sadzeniaków oraz przygotowania prototypu komory przechowalniczej.
Opracowano 3 biopreparaty, w tym jeden roĆlinny i dwa mikrobiologiczne. Biopreparat roĆlinny to wodny ekstrakt z czosnku, który po zastosowaniu w postaci kÄ pieli, skutecznie hamuje rozwój siedmiu fitopatogenów odpowiedzialnych za choroby sadzeniaka podczas przechowywania (m.in. Fusarium oxysporum, Alternaria solani i Rhizoctonia solani). Biopreparaty mikrobiologiczne to pĆyny po hodowli wyselekcjonowanych szczepów bakterii fermentacji mlekowej – Lactiplantibacillus plantarum i droĆŒdĆŒy Metschnikowia pulcherrima o wysokiej aktywnoĆci przeciwdrobnoustrojowej. HodowlÄ prowadzono wykorzystujÄ c surowiec odpadowy – kwaĆnÄ serwatkÄ, którÄ suplementowano zoptymalizowanÄ mieszankÄ niezbÄdnych do wzrostu skĆadników. Uzyskane biopreparaty mikrobiologiczne efektywne hamujÄ poraĆŒenie fitopatogenami w testach modelowych jak równieĆŒ in situ na sadzeniakach oraz wykazujÄ aktywnoĆÄ cyto- i genotoksycznÄ wobec linii komórkowej owadów Spodoptera frugiperda (Sf-9) w badaniach in vitro. Preparaty te mogÄ byÄ wykorzystane w zamian za stosowane obecnie fungicydy i insektycydy, które charakteryzujÄ siÄ sĆabÄ biodegrado-walnoĆciÄ i wprowadzone do gleby zaburzajÄ jej ukĆad mikrobiocenozy. Nowe ekologiczne preparaty w peĆni scharakteryzowane pod wzglÄdem biologicznym, chemicznym a takĆŒe bioaktywnoĆci przyczyniÄ siÄ do przywrócenia równowagi biologicznej i ochrony Ćrodowiska naturalnego.
Kolejnym rezultatem projektu jest prototyp komory przechowalniczej umoĆŒliwiajÄ cej zaprawianie ziemniaków otrzymanymi biopreparatami a nastÄpnie ich przechowywanie w najlepszych warunków hydrotermicznych zapewniajÄ cych zachowanie wysokiej jakoĆci sadzeniaków. Jest to rozwiÄ zanie zmniejszajÄ ce skutki zmian klimatycznych (podwyĆŒszenie temperatury w sezonach jesiennym i zimowym), które przyczyniajÄ siÄ do rozwoju chorób i powodujÄ straty gospodarcze w uprawie ziemniaka.
W projekcie dodatkowo zidentyfikowano biomarkery wczesnego poraĆŒenia sadzeniaków fitopatogenami, w postaci wybranych lotnych zwiÄ zków organicznych (VOC) wytwarzanych przez patogeny na zainfekowanych bulwach ziemniaków. StanowiÄ one podstawÄ do wczesnego wykrywania poraĆŒenia ziemniaków w czasie ich przechowywania.
W badaniach wazonowych a nastÄpnie polowych potwierdzono skutecznoĆÄ opracowanej metody zaprawiania ziemniaków nowymi preparatami oraz przechowywania w odpowiednich warunkach mikroklimatycznych. Nowe rozwiÄ zania hamowaĆy rozwój fitopatogenów, wpĆynÄĆy efektywnie na rozwój systemu korzeniowego, w konsekwencji rozwój roĆlin i zwiÄkszone plony.
Wyniki badaĆ opublikowano dotychczas w 2 artykuĆach w czasopiĆmie Molecules (IF=4,4), 2 artykuĆy sÄ w trakcie recenzji a kolejne w przygotowaniu. Preparaty mikrobiologiczne do zaprawiania ziemniaków zgĆoszono w postaci know-how do Centrum Transferu Technologii PĆ w celu zainteresowania polskich producentów preparatów dla rolnictwa wprowadzeniem na rynek opracowanego rozwiÄ zania. Wyniki badaĆ byĆy prezentowane na konferencjach krajowych (4) i zagranicznych (2). W czasie trwania projektu odbyĆy siÄ 2 seminaria, na których zaprezentowano wyniki badaĆ.
Rezultaty projektu
-
Opracowano metodÄ zaprawiania ziemniaków sadzeniaków nowymi biopreparatami oraz przechowywania ziemniaków w celu ochrony przed fitopatogenami. Nowe produkty oraz opracowana metoda uĆatwiajÄ uprawÄ ziemniaka, co udowodniono w badaniach szklarniowych i polowych. Otrzymane produkty i rozwiÄ zania dostarczajÄ rolnikom rozwiÄ zaĆ, przyjaznych Ćrodowisku, potrzebnych do wyprodukowania bezpiecznych plonów, szczególnie w warunkach upraw ekologicznych.
-
Opracowano 2 biopreparaty mikrobiologiczne w oparciu o bakterie fermentacji mlekowej szczep Lactiplantibacillus plantarum KB2 LAB 03 oraz droĆŒdĆŒe szczep Metschnikowia pulcherrima TK1. Preparaty mikrobiologiczne do zaprawiania ziemniaków zgĆoszono w postaci 2 know-how do Centrum Transferu Technologii PĆ w celu zainteresowania polskich producentów preparatów dla rolnictwa wprowadzeniem na rynek opracowanego rozwiÄ zania.
-
Opracowano skĆad poĆŒywki do hodowli wybranych szczepów na bazie serwatki suplementowanej skĆadnikami: ekstrakt droĆŒdĆŒowy (8 g/L), pepton K (14 g/L); cytrynian amonu (2 g/L); K2HPO4 (2 g/L), NaCH3COO (5 g/L), MgSO4 x 7 H20 (0,2 g/L) oraz MgSO4 x 4 H20 (0,05 g/L) dla L. plantarum KB2 LAB 03 oraz w ekstrakt droĆŒdĆŒowy (1,25 g/L); pepton (2,5 g/L); D-glukoza (10 g/L) dla M. pulcherrima TK1. OkreĆlono optymalne czasy hodowli szczepów odpowiednio 24 i 30 godzin. SkĆad poĆŒywki jest podstawÄ dokonanego zgĆoszenia patentowego.
-
Scharakteryzowano uzyskane biopreparaty mikrobiologiczne pod wzglÄdem aktywnoĆci wobec fitopatogenów ziemniaka: Alternaria alternata; Alternaria tenuissima, Fusarium sambucinum, Rhizoctonia solani, Colletotrichum coccodes, Phoma exigua, Streptomyces scabiei, Fusarium oxysporum, Alternaria solani, Pectobacterium carotovorum oraz komórek larw owadów Spodoptera frugiperda (sówka jesienna). OkreĆlono metodÄ aplikacji biopreparatów: pĆyn pohodowlany, aplikacja jednokrotna w postaci kÄ pieli.
-
Opracowano metodÄ przygotowania preparatu roĆlinnego na bazie ekstraktu wodnego z czosnku, który moĆŒe byÄ przygotowany przez rolnika w warunkach polowych, aplikowany na ziemniaki w postaci kÄ pieli. Scharakteryzowano ekstrakt z czosnku pod wzglÄdem aktywnoĆci wobec fitopatogenów ziemniaka oraz komórek larw owadów Spodoptera frugiperda.
-
Zaprojektowano i przygotowano prototyp komory przechowalniczej pozwalajÄ cy na monitoring i utrzymanie parametrów mikroklimatycznych w czasie przechowywania ziemniaków sadzeniaków. Prototyp (obecnie do przechowywania 1000 kg ziemniaków) moĆŒe byÄ rozbudowany do wiÄkszej skali.
-
Wyniki badaĆ opublikowano w 2 artykuĆach naukowych w czasopismach z bazy JCR oraz zaprezentowano na 6 konferencjach krajowych zagranicznych. Kolejne artykuĆy sÄ w recenzji oraz w przygotowaniu. Przygotowano 2 zgĆoszenia patentowe krajowe oraz know-how.
-
W czasie trwania projektu odbyĆy siÄ 2 seminaria, na których zaprezentowano wyniki badaĆ (26.04.2021 oraz 29.06.2022).
-
NawiÄ zano wspóĆpracÄ miÄdzy partnerami projektu, wynikiem czego jest zĆoĆŒenie 2 kolejnych wniosków w ramach DziaĆania „WspóĆpraca” objÄtego PROW 2014-2020.