
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiÄ zania biotechnologiczne i nowÄ metodÄ przechowywania, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Planowane wyniki operacji: opracowanie metody organizacji przygotowania ziemniaka sadzeniaka i nastÄpnie jego przechowywania w celu zahamowania rozwoju fitopatogenów odpowiedzialnych za choroby ziemniaka.

Cel projektu
Celem operacji jest opracowanie metody organizacji przygotowania ziemniaka sadzeniaka i nastÄpnie jego przechowywania w celu zahamowania rozwoju fitopatogenów odpowiedzialnych za choroby ziemniaka.
Obszar projektu obejmuje: produkt - sadzeniak ziemniaka, innowacyjne technologie produkcji zdrowych sadzeniaków ziemniaka oraz nowy model organizacji przechowywania sadzeniaka ziemniaka przy zastosowaniu nowych technologii.
PodstawÄ produkcji zdrowych ziemniaków jest profilaktyka w postaci eliminowania ĆșródeĆ zakaĆŒenia sadzeniaków, uprawa odmian o podwyĆŒszonej odpornoĆci, ale przede wszystkim prawidĆowe przechowywanie sadzeniaków ziemniaka. Czas magazynowania ziemniaka trwa dla sadzeniaków 7 miesiÄcy, przechowywanie powinno odbywaÄ siÄ w optymalnych warunkach termiczno-wilgotnoĆciowych. Opracowanie biopreparatów mikrobiologicznych i roĆlinnych, ustalenie ich dawkowania oraz metody aplikacji wymaga opracowania preparatów dedykowanych dla konkretnych drobnoustrojów patogennych. Dlatego, aby uzyskaÄ zdrowy ekologiczny produkt – sadzeniak wolny od patogenów naleĆŒy opracowaÄ zarówno metodÄ przygotowania ziemniaków w celu eliminacji fitopatogenów, jak równieĆŒ odpowiednie warunki przechowywania w celu utrzymania wysokiej jakoĆci ziemniaka sadzeniaka wczeĆniej poddanego zabiegom zaprawiania ekologicznymi biopreparatami na bazie produktów mikrobiologicznych oraz ekstraktów roĆlinnych. PrzesĆankÄ dla niniejszego projektu jest brak ekologicznych preparatów dla produkcji zdrowego sadzeniaka oraz opracowanych metod przygotowania i przechowywania sadzeniaka, szczególnie w pierwszym etapie.
WartoĆÄ przyznanej pomocy: 2 026 493,00 zĆotych.