top of page
news6.jpg

Data: 

22 luty 2021 roku.

​

TytuƂ: 

Realizacja projektu w fazie drugiej.

​

„W drugiej fazie projektu, realizowanej od grudnia 2020 roku, rozpoczęto badania mające na celu opracowanie optymalnych warunków hodowli wybranych szczepów mikroorganizmów stanowiących bazę biopreparatu mikrobiologicznego do zaprawiania sadzeniaków. Jako medium hodowlane wybrano serwatkę, stanowiącą odpad przy produkcji serów. Zagospodarowanie surowca odpadowego pozwoli zmniejszyć koszty wytwarzania biopreparatu, a takĆŒe dodatkowo w pozytywny sposób wpƂynie na ƛrodowisko naturalne. Badania będą kontynuowane w fermentorach o pojemnoƛci 5 l oraz w skali ćwierćtechnicznej w objętoƛci 40 litrów. Przeprowadzono równieĆŒ analizę wytwarzania kwasu mlekowego – aktywnego biologicznie metabolitu - przez bakterie fermentacji mlekowej. Eksperyment wykazaƂ, ĆŒe kwas mlekowy nie jest jedynym czynników odpowiedzialnym za przeciwdrobnoustrojowe wƂaƛciwoƛci wobec fitopatogenów. W dalszej częƛci badaƄ zostanie wykonana analiza chromatograficzna pozostaƂych metabolitów bakterii oraz droĆŒdĆŒy.

 

Kolejnym zadaniem zrealizowanym w drugiej fazie projektu byƂa ocena przeciwdrobnoustrojowych wƂaƛciwoƛci ekstraktów roƛlinnych przygotowanych w fazie pierwszej wobec fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka. Badania laboratoryjne wykazaƂy, ĆŒe ekstrakty wodne
z czosnku i goĆșdzików niezwykle skutecznie hamują wzrost wszystkich fitopatogenów wykorzystanych w eksperymentach. Kolejno zostanie przeprowadzona analiza chromatograficzna związków czynnych w wytypowanych ekstraktach roƛlinnych (skƂad jakoƛciowy i iloƛciowy)
oraz optymalizacja warunków otrzymywania ekstraktów”.

bottom of page