
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiÄ zania biotechnologiczne i nowÄ metodÄ przechowywania, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Planowane wyniki operacji: opracowanie metody organizacji przygotowania ziemniaka sadzeniaka i nastÄpnie jego przechowywania w celu zahamowania rozwoju fitopatogenów odpowiedzialnych za choroby ziemniaka.

Data:
22 luty 2021 roku.
â
TytuĆ:
Realizacja projektu w fazie drugiej.
â
„W drugiej fazie projektu, realizowanej od grudnia 2020 roku, rozpoczÄto badania majÄ ce na celu opracowanie optymalnych warunków hodowli wybranych szczepów mikroorganizmów stanowiÄ cych bazÄ biopreparatu mikrobiologicznego do zaprawiania sadzeniaków. Jako medium hodowlane wybrano serwatkÄ, stanowiÄ cÄ odpad przy produkcji serów. Zagospodarowanie surowca odpadowego pozwoli zmniejszyÄ koszty wytwarzania biopreparatu, a takĆŒe dodatkowo w pozytywny sposób wpĆynie na Ćrodowisko naturalne. Badania bÄdÄ kontynuowane w fermentorach o pojemnoĆci 5 l oraz w skali ÄwierÄtechnicznej w objÄtoĆci 40 litrów. Przeprowadzono równieĆŒ analizÄ wytwarzania kwasu mlekowego – aktywnego biologicznie metabolitu - przez bakterie fermentacji mlekowej. Eksperyment wykazaĆ, ĆŒe kwas mlekowy nie jest jedynym czynników odpowiedzialnym za przeciwdrobnoustrojowe wĆaĆciwoĆci wobec fitopatogenów. W dalszej czÄĆci badaĆ zostanie wykonana analiza chromatograficzna pozostaĆych metabolitów bakterii oraz droĆŒdĆŒy.
Kolejnym zadaniem zrealizowanym w drugiej fazie projektu byĆa ocena przeciwdrobnoustrojowych wĆaĆciwoĆci ekstraktów roĆlinnych przygotowanych w fazie pierwszej wobec fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka. Badania laboratoryjne wykazaĆy, ĆŒe ekstrakty wodne
z czosnku i goĆșdzików niezwykle skutecznie hamujÄ
wzrost wszystkich fitopatogenów wykorzystanych w eksperymentach. Kolejno zostanie przeprowadzona analiza chromatograficzna zwiÄ
zków czynnych w wytypowanych ekstraktach roĆlinnych (skĆad jakoĆciowy i iloĆciowy)
oraz optymalizacja warunków otrzymywania ekstraktów”.