
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestujÄ ca w obszary wiejskie”.
â
Operacja majÄ ca na celu opracowanie strategii zapobiegania rozwojowi fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka w oparciu o ekologiczne rozwiÄ zania biotechnologiczne i nowÄ metodÄ przechowywania, wspóĆfinansowana jest ze Ćrodków Unii Europejskiej w ramach dziaĆania 16. WspóĆpraca Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
â
Planowane wyniki operacji: opracowanie metody organizacji przygotowania ziemniaka sadzeniaka i nastÄpnie jego przechowywania w celu zahamowania rozwoju fitopatogenów odpowiedzialnych za choroby ziemniaka.
Data:
04 grudnia 2020 roku.
â
TytuĆ:
ZakoĆczono pierwszÄ fazÄ badaĆ.
â
W pierwszej fazie projektu, realizowanej do koĆca listopada 2020 roku, ze Ćwiatowych Kolekcji Czystych Kultur dokonano zakupu fitopatogenów najczÄĆciej poraĆŒajÄ cych sadzeniaki, a takĆŒe pozyskano i uaktywniono linie komórkowe owadów, czÄstych szkodników sadzeniaków.

Sadzeniak odmiany „Impresja” poraĆŒony Fusarium sambucinum

Wzrost Fusarium sambucinum na podĆoĆŒu laboratoryjnym Potato Dextrose Agar

Wzrost Fusarium sambucinum na obranym sĆupku ziemniaczanym
Na Politechnice Ćódzkiej przeprowadzone zostaĆy badania, które miaĆy na celu wytypowanie spoĆród ponad stu szczepów bakterii fermentacji mlekowej oraz droĆŒdĆŒy z rodzaju Metschnikowia, najbardziej efektywnych szczepów pod wzglÄdem aktywnoĆci przeciwdrobnoustrojowej. Z przeprowadzonych eksperymentów wynika, ĆŒe wybrane szczepy charakteryzujÄ
siÄ silnymi wĆaĆciwoĆciami hamujÄ
cymi wzrost fitopatogenów ziemniaka i mogÄ
zostaÄ wykorzystane do opracowania skutecznego i ekologicznego biopreparatu mikrobiologicznego do zaprawiania sadzeniaków. Kolejnym zadaniem zrealizowanym w etapie pierwszym projektu na Politechnice Ćódzkiej byĆ wybór, na podstawie dostÄpnej literatury, oraz zakup kilkudziesiÄciu roĆlin wykazujÄ
cych potencjalne wĆaĆciwoĆci przeciwdrobnoustrojowe wobec fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka. RoĆliny wykorzystano do przygotowania ekstraktów, które
w nastÄpnym etapie projektu zostanÄ
ocenione pod wzglÄdem aktywnoĆci hamujÄ
cych wzrost fitopatogenów i bÄdÄ
stanowiĆy podstawÄ do opracowania skutecznego biopreparatu roĆlinnego do zaprawiania sadzeniaków.

Strefy zahamowania wzrostu Pectobacterium carotovorum PCM2056, przyczynÄ mokrej zgnilizny bulw sadzeniaków, przez pĆyn po hodowli szczepu Lactobacillus acidophilus ĆOCK927 naniesiony do studzienek.
Kolejnym zadaniem zrealizowanym w pierwszej fazie projektu na Politechnice Ćódzkiej byĆ wybór, na podstawie dostÄpnej literatury, oraz zakup kilkudziesiÄciu roĆlin wykazujÄ cych potencjalne wĆaĆciwoĆci przeciwdrobnoustrojowe wobec fitopatogenów ziemniaka sadzeniaka. RoĆliny wykorzystano do przygotowania ekstraktów, które w nastÄpnej fazie projektu zostanÄ ocenione pod wzglÄdem aktywnoĆci hamujÄ cych wzrost fitopatogenów i bÄdÄ stanowiĆy podstawÄ do opracowania skutecznego biopreparatu roĆlinnego do zaprawiania sadzeniaków.